معرفی دریاچه دیدنی گهر لرستان

به گزارش مجله سرگرمی، دریاچه گهر در میان کوه ها محصور شده دارای آبی زلال و شفاف است که در قسمت های کم عمق، کف دریاچه را به راحتی می توان دید . دریاچه گهر بزرگ حدود 100 هکتار و عمق دریاچه بین 4 تا 28 متر و عرض آن بین 400 تا 800 متر و طول آن 1500 متر میباشد

معرفی دریاچه دیدنی گهر لرستان

دریاچه گهر

در جنوب شرقی درود یکی از زیباترین دریاچه های کوهستانی ایران واقع شده است. دریاچه ای محصور در میان رشته کوه های اشترانکوه که طبیعتی بی نظیر را برای دوستداران طبیعت خلق نموده، طبیعتی آرام و شگفت انگیز که آرام جان هر مسافری است. دریاچه گهر در ارتفاع 2350 متری از سطح دریا قرا دارد و شامل دو بخش گهر بزرگ با وسعت حدود 100هکتار و گهر کوچک می باشد.

عمق دریاچه بین 4 تا 28 متر و عرض آن بین 400 تا 800 متر و طول آن 1500 متر می باشد. گهر را از شمال قله ازنا در، کول شاکول، دره دایی، قله سن بران و از شمال غرب به کوه گزر سون و پریز کوه بزرگ از شمال شرق به پریز کوه کوچک و از جنوب شرق کوه تخت کالا و در ارتفاعات دره دزد ون، از جنوب ارتفاعات اسینه و از جنوب غربی کوه گولک و از شرق قله همایون و مالره در برگرفته اند.

دریاچه که در میان کوه ها محصور شده دارای آبی زلال و شفاف است که در قسمت های کم عمق، کف دریاچه را به راحتی می توان دید؛ درختان اندکی اطراف آن دیده می شود.

به قسمت بالای دریاچه که می روی، جنگلی دیده می شود که برخی از گردشگران چادرهای مسافرتی خود را در آن جا برپا نموده اند. فاصله میان گهر بزرگ و کوچک حدود 40 دقیقه است که اگر از الیگودرز به گهر برویم اول گهر کوچک و بعد گهر بزرگ را می بینیم.گهر دو رودخانه وروردی و خروجی دارد که دریاچه از طریق رودخانه ورودی آن به نام تاپله تامین می شود.

موقعیت جغرافیایی

گهر شامل 2 بخش به نام های گهر بزرگ (کله گهر) و گهر کوچک (کره گهر) می باشد. دریاچه گهر بزرگ حدود 1700 متر درازا و 400 تا 800 متر پهنا و 4 تا 28 متر ژرفا دارد. ساحل این دریاچه به جز قسمت مدخل دریاچه (ضلع غربی) و قسمت مقابل اش (ضلع شرقی) که ساحلی ماسه ای دارد و برای شنا مناسب است در سایر نقاط دارای ساحلی صخره ای است که برای شنا مناسب نیست. در قسمت پایین دریاچه، جنگلی انبوه وجود دارد که در شرف نابودی است.

در قسمت بالای آن نیز جنگلی انبوه وجود دارد که این جنگل هم در معرض خطر نابودی است. از قسمت بالا، جوی آبی به دریاچه می ریزد که ادامه آن به دریاچه ای دیگر منتهی می شود. با حدود 40 دقیقه پیاده روی می شود به این دریاچه (گهر دوم یا گهر پایین) رسید. عمق آن کم است و ماهیان کف دریاچه را با کمی دقت می شود به خوبی دید.

جریان ورودی آب دریاچه 10 فوت مکعب بر ثانیه و جریان خروجی آن حدود 20 فوت مکعب بر ثانیه می باشد. علت افزایش حجم آب خروجی دریاچه وجود چشمه های در قسمت تحتانی آن است. آب اصلی تأمین کننده دریاچه از طریق رودخانه ورودی آن یعنی رودخانه تاپله است که دارای آبی بسیار خنک و رنگی شفاف و بلورین با بستری مملو از سنگریزه یا قلوه سنگ است که بدون افت و با کمی شتاب وارد دریاچه کوچک می شود و پس از طی مسافتی کوتاه وارد دریاچه گهر می شود.

وسعت

دریاچه گهر بزرگ حدود 100 هکتار و عمق دریاچه بین 4 تا 28 متر و عرض آن بین 400 تا 800 متر و طول آن 1500 متر میباشد میزان بارش سالانه در منطقه حدود 931 میلی متر است که بیشتر بصورت بارش برف میباشد در سالهای پر برف سطح دریاچه یخ بسته و مناظر زیبا و بدیعی را برای علاقه مندان به طبیعت و گردشگران بوجود می آورد موقعیت دریاچه گهر محصور شده در بین رشته کوههای اشترانکوه که از سمت شمال به قله ازنا در- کول شاکول-دره دایی - قله سن بران -از شمال غرب به کوه گزر سون و پریز کوه بزرگ از شمال شرق به پریز کوه کوچک - از جنوب شرق به کوه تخت کالا و در ارتفاعات دره دزد ون از جنوب به ارتفاعات اسینه ودر جنوب غربی به کوه گولک واز شرق به قله همایون و مالره محدود میشود .

وسعت دریاچه گهر

بسیاری از کوهنوردان در تمامی فصول سال به قلل مرتفع این کوهها :از جمله قله های متنوع اشترانکوه -کولورید- کوله لایو- گل گل -سن بران - پل پازن پیر - تخت شاه - فیال سون - میرزایی- کوله جنون - همایون - صعود میکنند.

تاریخچه

اغلب اروپائیان و سیاحان این دریاچه را به نام دریاچه ایران می شناسند که این شناخت حاصل معرفی یک زن انگلیسی بنام ایزابلالوسی بیشوپ است که در سال 1890میلادی توانست مدت 3ماه در این منطقه تحقیق نموده و هزار کیلومتر راهپیمایی کند ولی باتوجه به اسناد معتبر تاریخی اولین کسی که پیروز به کشف دریاچه گهر شدیک زمین شناس اتریشی به نام (آ-رودلر) بود

که در سال1888 میلادی پیروز شد نام خود را به عنوان کاشف دریاچه گهر در تاریخ ماندگار کند. وی در هنگام کشف این دریاچه از سمت الیگودرز حرکت نموده بود. اولین و قدیمی ترین تصویر مستند تهیه شده از این دریاچه نیز در سال 1891 میلادی گرفته شده است که به یک سیاح فرانسوی بنام ژان ژاک دومرگانتعلق دارد.

زلزله دلیل پیدایش دریاچه گهر

این دریاچه به روی گسل اصلی امروزی زاگرس واقع شده است و به احتمال زیاد این دریاچه بر اثر جنبش گسل و در رویداد یک زمین لغزش تشکیل شده است.

دریاچه گهر از دو بخش گهر بزرگ (کله گهر) که حدود هزار و 700 متر طول و 400 تا 800 متر عرض و 4 تا 28 متر عمق است و گهر کوچک (کره گهر) با طولی در حدود 500 متر و عرضی در حدود 150 متر تشکیل شده که اگر از الیگودرز به سمت گهر بروید ابتدا گهر کوچک سپس به گهر بزرگ در مرز شهرستان دورود می رسید ولی اگر از دورود حرکت کنید پس از کمی پیاده روی به سمت کیگوران به دریاچه گهر بزرگ در الیگودرز می رسید.

ساحل این دریاچه به جز قسمت مدخل دریاچه (ضلع غربی) و قسمت مقابلش (ضلع شرقی) ساحلی ماسه ای دارد و در سایر نقاط دارای ساحلی صخره ای است، در قسمت پایین و بالای دریاچه جنگلی انبوه وجود دارد و در قسمت بالا، جوی آبی به دریاچه می ریزد که ادامه آن به دریاچه ای دیگر منتهی می شود که با حدود 40 دقیقه پیاده روی به دریاچه گهر دوم یا گهر پایین می توان رسید.

عمق آن کم است و ماهیان کف دریاچه را با کمی دقت می شود به خوبی دید

که جریان ورودی آب دریاچه 10 فوت مکعب بر ثانیه و جریان خروجی آن حدود 20 فوت مکعب بر ثانیه است که علت افزایش حجم آب خروجی دریاچه وجود چشمه هایی در قسمت تحتانی آن است.

تأمین کننده اصلی آب دریاچه گهر کوچک رودخانه تا پله است که دارای آبی بسیار خنک و رنگی شفاف و بلورین با بستری مملو از سنگ ریزه یا قلوه سنگ است که بدون افت فشار و با کمی شتاب وارد دریاچه کوچک می شود و پس از طی مسافتی کوتاه وارد دریاچه گهر می شود.

پوشش گیاهی وجانوری دریاچه گهر

دره نی گاه یکی از دره های بسیار زیبا اطراف دریاچه گهر است که پوشیده از شقایق های رنگی و لاله واژگون است و درختان بلوط، بید، بادام، پسته وحشی، گلابی وحشی، چنار، نارون، بلوط مازو، گردو، انجیر، زبان گنجشک، سیب، زالزالک، ارژن، کنار کهور، انار، گز و موی وحشی از درختان و پوشش گیاهی این منطقه به حساب می آیند و از طرفی گل های لاله واژگون، شقایق، زنبق و لاله وحشی تاج خروسی و اختر زینت منطقه هستند.

پوشش گیاهی وجانوری دریاچه گهر

منطقه حفاظت شده اشترانکوه با حیات وحش متنوع شامل حیواناتی از قبیل بز، قوچ، آهو، کل، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوه ای، کفتار، روباه، شغال، خرگوش و انواع پرندگان مانند عقاب، کبک، شاهین، تیهو و آبزیانی مانند مارماهی، لاک پشت، قورباغه و ماهی قزل آلای رنگین کمان و خال قرمز زیستگاه مناسبی برای آبزیان و دیگر حیوانات وحشی است.

خصوصیات مردمان لرستان

مردمانی خونگرم زحمت کش و سخت کوش و غیور میباشند ولی متاسفانه در فقر بسر میبرند در صورتی که بهترین جاذبه های طبیعی وگردشگری و مناطق باستانی در این منطقه قراردارد و میتوان از طریق گردشگران و ، جذب توریسم اقتصاد این منطقه را رونق بخشید.

ماهیگیری در گهر :

از دریاچه گهر بزرگ تا دریاچه گهر بالا، پیاده و باقدمهای تند، یک ساعت راه است. دریاچه گهر بالا شرایط خاصی دارد. به علت ریزشهای کوه و بهمن و همچنین حمل رسوبات توسط سیلاب به داخل دریاچه، حالت یکپارچه دریاچه از دست رفته و در حال حاضر دریاچه گهر بالا به صورت حوضچه های مجزا با عمق متوسط کمتر از یک متر که توسط جویبارهایی به هم متصل هستند در آمده است.

وجود انبوهی از درختان بید و نی در اطراف و داخل حوضچه ها همچنین رشد خزه و گیاهان آبزی فراوان به علت عمق کم و سکون نسبی آب به گونه ای است که محل مناسب جهت انداختن قلاب بسیار کم بوده و محیط بسیار مناسبی جهت رشد و زندگی ماهیان ایجاد نموده و علیرغم مشاهده ماهی در آن، به علت عدم امکان پرتاب مناسب قلاب، شانس ماهیگیری بسیار کم میباشد.

ماهیگیری در دریاچه گهر

مشکل اصلی در ماهیگیری در گهر بالا، وجود شاخ و برگ فراوان درختان و نی های کنار و درون آب است که ماهیگیر را مجبور به انجام مانورهای خاص با استفاده از واکنشهای ماهی جهت تغییر راستا آن در آب و ممانعت از گیرکردن قلاب و ماهی به شاخه ها می کند. بنابر تجربیات برخی از دوستان ماهیگیر از جمله دکتر نادرچفاجردی، ماهیگیری با طعمه های پشه مصنوعی زردرنگ زنبوری شکل روی قلاب سایز هشت، لارو قرمز رنگ و نیز لانسه کشی روشهای مناسبتر دریافت ماهیان قزل آلا در دریاچه گهر است.

تفریحات دریاچه گهر

دریاچه گهر یکی از زیباترین دریاچه های ایران است که محل قرار گیری آن در ارتفاع 2350 متری و گیاهان متنوع پیرامون آن، منظره ای بدیع و فوق العاده را خلق نموده است.

تفریحات نشاط آور دریاچه گهر برای ورزشکاران و گردشگران بسیار مهیج و جذاب است و روزهای پر خاطره ای را برایشان رقم می زند.

از این تفریحات می توان به کوهنوردی، دوچرخه سواری حرفه ای، ماهیگیری با قلاب، شنا، قایق رانی، دیدن حیات وحش، پیاده روی در پیرامون دریاچه و ... اشاره کرد.

ماهیگیری تا اواسط خرداد ممنوع است و در تابستان آزاد می شود اما باید از محیط بانی که در غرب دریاچه مستقر است، مجوز گرفت .

امکانات محوطه دریاچه گهر

امکانات رفاهی اطراف دریاچه نسبت به میزان جمعیتی که به این منطق سفر می کنند بسیار محدود است.

سرویس بهداشتی در کنار دریاچه واقع شده است که تعداد آن کم است و در روزهای تعطیل که گردشگران بسیار زیادی به گهر می فرایند، کمی شرایط را سخت می کند.

پاسگاه نیروی انتظامی و پاسگاه محیط زیست کمپ موقت تابستانی هلال احمر نیز در محوطه مستقر هستند. بالاتر از دریاچه قسمتی وجود دارد که دارای سیستم روشنایی و آب آشامیدنی است و می توان چادر را در نزدیکی آن برپا کرد.

دسترسی به دریاچه گهر

دسترسی

برای دیدن دریاچه کریستالی گهر بهتر است به شهرستان های دورود یا الیگودرز سفر کنید. راستا سه ساعته الیگودرز را می توانید با استفاده از اتومبیل شخصی طی کنید و بعد از آن با حدود یک ساعت و نیم پیاده روی و از راستا روستای طیان خودتان را به این دریاچه برسانید.

البته اگر توانایی کافی ندارید طی نمودن این راستا کوهستانی برایتان مشکل خواهد بود. از الیگودرز تا دریاچه گهر حدود 70 کیلومتر فاصله است که به دلیل کوهستانی بودن زمان زیادی می طلبد. در کل این راستا با وجود اینکه زیباتر است به دلیل امنیت پایین چندان پیشنهاد نمی شود. بهترین راه برای دیدن دریاچه اما راستا معدن کارخانه سیمان دورود است.

از اینجا می توانید خودتان را به کوهپایه اشترانکوه رسانده و با پارک کردن ماشین بقیه راه را به صورت پیاده طی کنید. بخشی از این راستا صعب العبور است اما از آنجایی که امنیت نسبتا خوبی دارد اغلب مسافران از آن استفاده می کنند. در کل دسترسی به دریاچه گهر چندان راحت نیست.

ولی اگر به طبیعت علاقه مند هستید برای یک بار هم که شده باید امتحان کنید. در ضمنً یادتان باشد در روزهای تعطیل به دلیل ازدیاد مسافران از لذت سفر کاسته خواهد شد. بنابراین در روزهای معمول هفته سفر کنید تا آرامش بیشتری داشته باشید. همچنین وسایل مخصوص کوهنوردی مانند کفش مناسب را به همراه داشته باشید.

بهترین زمان سفر به این دریاچه

ماه های تیر و مرداد بهترین زمان سفر به این دریاچه است؛ و در اواخر اردیبهشت و خرداد تمامی راستا پوشیده از شقایق های رنگی و لاله واژگون است.

shop98ia.ir: مجله فروشگاهی: آخرین اخبار و مقالات تجارت الکترونیک

samitm.ir: مجله سامی: وبلاگ نقد و بررسی کالاها و اخبار تولیدات صنایع

منبع: نمناک
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 81710

به "معرفی دریاچه دیدنی گهر لرستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی دریاچه دیدنی گهر لرستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید